söndag, augusti 27, 2006

När du är hjärtligt trött på att pruta

De sista dagarna i Beijing är jag alltid sjukt trött på att pruta. Då finns det några bra råd.

* Gå till affärer och marknader som har fasta priser. Dock är de ofta ganska dyra. Ett tips är alla affärer på Wangfuijing.

* Om du vill gå på marknader men inte pallar att pruta kan du göra följande:
Gå fram och titta på något du vill ha. När försäljaren frågar vad det är du intresserad av så säg att du redan köpt den på ett annat ställe. Då kommer han fråga vad du betalt. Säg ditt önskade pris och antingen kommer han/hon gå med på det direkt eller skaka på huvudet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om man går till ett vanligt varuhus (typ Ito Yokado, Carrefour eller varför inte en stor Jingkelong) kan man få kläder och liknande till samma pris som en van prutare kan få på kläder. Man tjänar inget på att gå på Sidenmarknaden, Yashow och liknande. Dessutom slipper man expediternas spelade ilska och brist på rationalitet :).

Unknown sa...

Har ingen aning om vad Yokado eller Yingelong är så det får du gärna beräta mer om!

Men Carrefour? Är inte det mest mat?

Jag föredrar området Xidan när jag shoppar. Tycker helt klart att det är området med snyggast kläder.

Anonym sa...

Ito Yokado kanske var ett dumt exempel eftersom jag bara sett dem på två ställen, men det är en stor varuhuskedja som kallas Huátáng på kinesiska. Jingkelong är lite som Ica eller Konsum men har även andra grejer.

Carrefour växlar också lite från ställe till ställe, men den som finns i Shuangjing har verkligen allt. Minns inte vilken buss man kan ta dit men det ligger söder om tunnelbanestationen Dawanglu.

M sa...

Bra tips! Eller annars: säg bara att du fått ett annat pris av en annan försäljare några stånd bort så får du det priset av den här försäljaren också!

Genom denna konversation fick jag nästan alltid det pris jag ville ha på en gång.

- Jag har fått 50 yuan av han därborta, kan du ge mig ett pris lägre än det?
- Nej (är alltid svaret)
- Kan du ge mig samma pris då?
- Ja, det går bra.

Klappat o klart!