lördag, augusti 26, 2006

Kläder

I Sverige vill man verkligen göra Kina till ett u-land som behöver oss stora starka västlänningar för att hjälpa dem att bli civiliserade. Ja en svensk bloggare som bor i Kina skrev det till och med i sin blogg en gång. Hur jobbigt det var att vara hemma i Kina när han besökt Japan för att alla kineser var så ociviliserade.

Och ja, Kina sviktar på många punkter. Demokrati är en av de punkterna. Mycket i Kinas moderniseringsprocess har gått fort och gjort dem till ett modernt samhälle, men politiskt är de fortfarande efter.

En sak som Kina faktiskt har, men som många blir förvånade över är deras arbetslagar. I Kina finns lagar om 40 timmars arbetsvecka, ett antal veckors ledighet och givetvis arbetsmiljölagar. Barnarbete är strängt förbjudet och straffas hårt. En annan förmån om man jobbar statligt är att man får subventionerad bostad och fri sjukvård.

Tyvärr har kapitalismens införande och privatiseringen gjort att Kinas utveckling tagit ett steg bakåt. Privata företag kringgår lagarna. Arbetarna får sämre löner, sjukvården och boendet försvinner och det är inte alltför ovanligt att 60 timmars vecka förekommer. Utländska företag är inte oskyldiga.

Mest känd är klädbranschen, förmodligen på grund av att så många utländska företag förr nyttjade barnarbetare i Kina. Men sanningen är att den mest exploaterade och orättvisa branschen i Kina är byggbranschen.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag verkligen väckt anstöt när jag berättat att jag inte handlar på H&M. Svensken är ett väldigt samvetsfyllt folk. Gör någon fel måste detta påtalas. En moralpredikan ligger aldrig långt bort. Ett par gånger i veckan får jag mejl om att kläder i kina görs av barn. Och jo, visst förekommer det.

Jag kan aldrig försäkra mig om att jag endast köpt kläder som tillverkats enligt kinesiska lagar. Men jag har gjort vissa val för att minska risken.

1. Jag köper inte kopior av kläder. Kopior görs inte legalt och därför finns ingen koll av produktionen.
2. Jag köper framför allt stora, välrenommerade kinesiska märken vars produktion finns i Kina. På så sätt är det ganska svårt för dem att undslippa kontroll av produktion.

Mne jag kan inte låta bli att påpeka vissa saker för dessa moraltanter. Som H&M. Varför tror ni att H&M flyttade sin produktion från Kina till Pakistan och Bangladesh när Kina skärpte lagarna? Har du barnarbetare i dag i Kina under dig kan du mer eller mindre förvänta dig dödsstraff.
I Bangladesh får arbetarna ungefär 300 kr/månaden för att jobba på H&M:s fabrik. Detta är ingen bra lön. Det är minsta möjliga minimilön.

I dag läste jag i tidningen Attention att Åhlens fabrik i Kina bryter mot arbetslagen i Kina. Det här är ett otroligt stort problem i Kina. Så nu ryker Åhlens också. Jag tänker inte handla på företag som stödjer sådant.

"Men jag stödjer inte barnarbete för jag köper bara kläder i Sverige" är en ganska vanlig tanke. Men världen är inte så enkel.

Även om du handlar kläder i Sverige kan du göra skillnad. En början är att sluta handla på HM. Stödj inte företag som utnyttjar tredje världen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med kontroll av produktion och liknande är att lagen ofta bryts med provinsguvernörers och högt uppsatta affärsmäns minne. De flesta lagar i Kina påminner mig om Morpheus bevingade uttalande: some laws can be bent, others can be broken.

Nu menar jag inte att det är dåligt att du försöker se till så att kläderna du köper inte görs av barn, det är bara det att det är oerhört svårt att veta. Så länge Kina ligger runt en 3:a på korruptionsindex (3.2 i senaste mätningen, Sverige låg på 9.7 som jämförelse) är det där med tilltro till lagar inte alltid den bästa.

Unknown sa...

Va? finns det korruption i Kina? Det hade jag INGEN aning om. Jag menar, varför flyttar alla utländska företag dit i så fall?

Jag menar, HM och andra företag måste ju verkligen hata det där och göra allt för att ge sina arbetare ett rättvist arbete. För utändska företag skulle ju aaaaldrig utnyttja kineser. Multinationella företag fyttar ju inte tll andra länder för att de kan få en produktion som går emot våra lagar. Aldrig.

Jag tror att de flyttar dit för att det är så rolgit att äta med pinnar.

Anonym sa...

Nu var inte mitt syfte att vara ironisk på något sätt. Jag har bara svårt att se hur utländska företag skulle vara värre än kinesiska, framförallt i dessa tider när lokalregeringar och lokala företag närmast är sammanväxta. Utnyttjande av arbetare utan boende- eller arbetstillstånd är ju väldigt vanligt av ljusskygga företag här. Det finns exempel på utnyttjande men också på att utländska företag höjer standarden.

Unknown sa...

Nej, det är faktiskt jag själv som väljer att ironisera. Jag får varje dag såna här moralpanikkommentarer där jag ska läras upp. Varför inte bara ställa en fråga istället för att ta för givet att jag har noll koll?

Och nej, att utländska företag skulle höja standarden är faktiskt totalt skitsnack och vanlig hederlig kinesisk propaganda. Det högt satta män tjänar på propagerar man för. Inte det fattiga tjänar på.

En undersökning som gjorts bland kinesiska byggarbetar nyligen visar att de har det värre än någonsin efter att privatisering tillåtits och utländska företag släppts in. Tyvärr har jag inte adressen här då jag sitter på min bärbara dator men det borde inte vara alltför svår att googla.

Jag har aldrig påstått att det inte finns korrupta kinesiska företag, vilket du vill insinuera. Däremot har jag skrivit att vi kan välja att inte stödja barnarbete hemifrån. I dag har unga tjejer inte en tanke på vad de handlar så länge det är billigt, och det är något jag vill ändra.

Vad är så provocerande med att även lyfta fram västvärldens fel?

Anonym sa...

"Jag får varje dag såna här moralpanikkommentarer där jag ska läras upp."

Jag har inte påstått någonstans att du är okunnig eller inte känner till korruptionen, men den var helt enkelt inte med i ditt resonemang vilket föranledde mitt påpekande. Det är tråkigt att du verkar tro att kommentaren skulle vara något slags överlägsenhet eller nedlåtande attityd från sida. Du skriver ju själv att privata företag bryter mot lagen, så varför skulle det inte kunna gälla barnarbete? Det är det hela grejen handlar om, jag är inte mot dig i övrigt på något sätt.

"Och nej, att utländska företag skulle höja standarden är faktiskt totalt skitsnack och vanlig hederlig kinesisk propaganda."

Nu skrev jag faktiskt att det finns exempel på utnyttjande _och_ höjande av standarden. Det sistnämnda sker naturligtvis mest i jobb för medel- och överklass. Om utländska företag enbart skulle göra det
sämre och utnyttja folk tror jag till sist ingen skulle vilja jobba för dem. Korruptionsavgiften till "högt satta män" skulle inte räcka för att hålla ihop det hela.

"Jag har aldrig påstått att det inte finns korrupta kinesiska företag, vilket du vill insinuera. Däremot har jag skrivit att vi kan välja att inte stödja barnarbete hemifrån."

Nej, det vill jag inte insinuera (var har jag skrivit att du påstår att det inte finns korrumperade kinesiska företag?). Och ja, det _är_ bra att du väljer bort produkter som gjorts av barnarbetare. Men att
det finns en lag mot barnarbete är ju, om lagar generellt sett inte följs så noga pga korruption, ingen garanti för att kinesisktillverkade produkter inte är gjorda av barnarbetare. Är det något fel på det resonemanget?

"Vad är så provocerande med att även lyfta fram västvärldens fel?"

Inget alls (för mig i alla fall). Fortsätt gärna med det!

Unknown sa...

Jag får faktiskt be om ursäkt till dig Jöns.

I går fick jag så otroligt många överlägsna och töntiga kommentarer. Tyvärr lät jag det gå ut äver dig, förmodligen för att du skrev sent på dagen. Jag har tänkt på det hela morgonen och känt att jag gick över gränsen. Förlåt.

Jag förstår självklart att det finns massor av korruption bland kinesiska företag, vilket jag tror de flesta svenskar är medvetan om. Säg KIna och alla säger barnarbete i en kör.

Anledningen att jag skrev detta inlägg var för att jag ville lyfta diskussionen om västerländska företag. I dag konsumerar så många utan att ö h t tänka efter. H&M är ett exempel. Ingen verkar ö h t undra över varför de har sin produktion i Bangladesh och Pakistan, något jag anser vara skrämmande.