torsdag, augusti 03, 2006

Mode

En sak jag reflekterat över den senaste tiden är mode. Jag är väldigt labil i ämnet, då jag inte riktigt vet hur jag ska ställa mig. För några dagar sedan satte jag mig i alla fall och läste ungefär 20 modebloggar på bloggtoppen. Jag förstår verkligen grejen med att gilla kläder. Jag shoppar ganska ofta och det har alltid varit viktigt för mig att vara välklädd. En stor del av min självkänsla ligger faktiskt i att jag känner mig snygg, och ja, jag vet att det säkert är väldigt ytligt. Jag blir gladare om jag känner mig fin än om jag går i gamla, fula kläder som jag inte trivs i.

Men när jag läser modebloggar får jag ibland känslan av att det gått för långt. Kläder tar alla pengar och andra upplevelser får ingen eller väldigt liten plats i livet.

Det beror kanske på att jag själv är så fäst vid att resa, men jag tycker att det är nu man ska resa. När man är ung, när man inte har lån och kan göra resor man senare aldrig kommer att kunna göra.

För det är väl nu man ska leva?

Jag ser fram emot att berätta för mina barnbarn om mina besök i Kina, Egypten, Italien, Malaysia m.fl. För ärligt, hur mycket kommer La Redoutes höstmode betyda om 20 år? Absolut ingenting.

Jag tror att man kommer ångra sig om man inte upplever något medan man är ung. Jag tror att man kommer att önska att man använde de 7000 som Mulberryväskan kostade, till en Kinaresa istället.

När jag läser att tjej efter tjej prioriterar bort allt annat för att kunna köpa en märkesväska eller en märkesjeans så tycker jag att det är lite sorgligt.

För ett par dagar sedan fick jag den här kommentaren av en tjej som var väldigt arg över att jag ifrågasatt en modebloggare:
"Åka ända till Peking för att shoppa kläder och skor?? Varför inte åka till Ullared istället om du vill spara lite pengar? Mesta delen av prylarna du hittar på billiga marknader i Peking lär du även hitta på Ullared. Kanske inte de kopierade märkeskläderna, men va fan är det för vits med att ha fakade sådana? Är inte vitsen med att gå runt med företagsloggor att visa att man har pengar att spendera?För pengarna som du sparar in på flygbiljett och hotell lär du kunna köpa många tröjor och billiga skor"

För det första vet ju alla som läser den här bloggen att jag aldrig köper kopior, för att det inte är min grej. Jag gillar ju att frossa i kinesiska märken! Och är inte det lite poängen att shoppa utomlands? Att shoppa grejer som ingen annan har?
För det andra, och det viktigaste, om modebloggare jämställer en shoppingtripp till ullared med en resa till Beijing, vad har man för syn på upplevelser då? Jovisst jag shoppar mycket i Beijing, och förmodligen hade jag fått mer om jag handlat i Ullared men hur kul är det? Och vad är det för upplevelse? Och alla sevärdheter, god mat och kulturen. Ska man missa den för att få lite mer kläder? Är det inte ett märkligt synsätt?

Vad tycker ni?

11 kommentarer:

Thérèse sa...

Mycket bra och välskrivet inlägg. Jag håller helt med dig. Personligen förstår jag inte vitsen med handväskor för 7000 kronor men en resa till Beijing förstår jag verkligen. Håller med om att det är kul att shoppa inhemska märken när man är utomlands och kinesiska märken hittar du knappt på Ullared. Sen är det ju som du skriver så mcket mer med att resa än shopping. Upplevelser , kultur , historia , natur , folkliv , mat ... ja listan kan nog göras hur lång som helst

Unknown sa...

Tack!

Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite sorgligt. Jag är i o f s inte mycket bättre, med tanke på att jag alltid är så noga med att se proper ut (jag skyller på min mamma).

Men när kläderna äter upp allt och alla upplevelser skippas så har det gått för långt!

Thérèse sa...

Visst kan man se proper ut utan att det kostar en förmögenhet , jag är nog också hyfsat noga hur jag ser ut , jag skulle aldrig gå ut i tränignsoverallsbyxor och urtvättad t-shirt. Men jag är totalt ointresserad av dyra märken.
Jag ångrar inte ett enda öre jag har lagt på mina resor jag har gjort och hoppas resa mer i framtiden

Unknown sa...

Det är precis så jag menar. Jag är och kommer nog alltid vara en budgetshoppare, på grund av att jag hellre lägger pengarna på en resa.

Jag fattar inte hur märkeskläder har kunnat bli så "folkligt", att det är naturligt att alla har det.

Det tar verkligen emot när jag behöver köpa nya jeans och får betala 400 kr (jag tycker att det är mycket pengar för ett par byxor). Sen inser jag att jeans som kostar 2000-3000 kr är "folkliga" och att folk lägger det. Jag fattar inte det och kommer nog aldrig fatta det heller.

Unknown sa...

Okej, nya läsare som inte vet reglerna.

Personangrepp från anonyma pussies tas alltid bort.

amanda sa...

Håller helt och fullt med!
(Ändå är jag väldigt förtjust utav denna höstens mode, hehe.)

Men aldrig att jag köper en så dyr väska. Ser inte vitsen.

Unknown sa...

Amanda: jag är också en hopplös modenörd i vissa lägen med mina omlottklänningar och skjortklänningar, så jag förstår verkligen det!

men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite sorgligt när upplevelser bortprioriteras på grund av en dyr märkesväska. Det är ju nu man ska leva!

Anna Malaga sa...

Bra skrivet, tycker jag.
Själv är jag förvânad över att sâ otroligt mânga skriver och läser om mode. Visst, jag är inte mer korkad än att jag förstâr att de har andra intressen ocksâ. Men att sâ mânga män skriver om ÂSIKTER och sâ mânga tjejer skriver om PRYLAR tycker jag är en beklämmande skillnad. Särskilt när det handlar om hârband och puder.
Jag är själv intresserad av kläder och tycker det är kul med folk som har en personlig stil. Jag skulle inte ta pâ mig leggings, kort jeanskjol och ballerinaskor för att det är modernt. Inte heller har jag myranstolar, Mattsonfâtöljer, marimekkotyger och kohudar hemma bara för att man ka ha det nu. Mycekt roligare med folk som klär sig personligt.

Unknown sa...

Anna: Jag håller verkligen med om att det skett en så stor könsskillnad när det gäller bloggar. Tyvärr så kan man alltid räkna med att de största tjejbloggarna är blonda, skriver om mode och håller sig väldigt ytliga.

Jag undrar hur det har blivit sådär.

Thérèse sa...

Jag håller med om att det är lite tråkigt att dom största tjejbloggarna är så likriktade. Kollar man på bloggtoppens förstasida på mest lästa bloggar skulle jag tro att dom flesta är modebloggar. Visst förstår jag att många är intresserade av mode men det hade ju varit kul om det funnits lite mer variation bland dom mest lästa bloggarna.

Så tycker jag det är jättetråkigt att du har fått så mycket kritik för det här inlägget som var både bra och välskivet. Jag förstår faktiskt inte hur det kan uppröra så även om man mot förmodan inte är intresserad av att resa.

amanda sa...

Jag tror att en anledning till att det är så många modebloggare är för att det är ett väldigt lätt ämne att skriva om, och det är även lätt att läsa om mode... se bara hur många modemagasin det finns.