lördag, april 22, 2006

Höll han sina löften då?

Tidigare skrev jag om vad som gjorde Mao populär bland folket. Men vad höll han:

1. Mao valde att göra en kommunistisk bonderevolution, inte arbetarrevolution. Kina är och har alltid varit ett starkt agrarland. Hade Mao försökt förena arbetare hade han förmodligen inte kommit så långt.
Jo, absolut. Visste blev det en bonderevolution.

2. Mao var kines. Ett stort hat hade växt mot Qing-dynastin som ansågs ha varit slösaktiga, korrupta och kränkande. Idag sätter vi gärna likhetstecken mellan Kina och Qingdynastin, men detta är felaktigt. Qingdynastin var manchurer, som på den tiden inte var kineser. Ett hat mot utlänningar fanns i Kina, och nationalisterna stöddes av bland annat USA. Många som ställde sig bakom Mao gjorde det för att förhindra att utlänningar fick mer makt i Kina.
Jepp, Mao körde en väldigt främlingsfientlig politik. Speciellt kulturrevolutionen vände sig mot både västerländet och alla andra kommunistiska stater som anklagades för att vara falska.

3. Mao ville göra om samhället till mer bondeanpassat. Bland annat föreslog han att skolan inte skulle bygga på borgerliga värderingar, utan på proletära. Eleverna skulle inte studera hela dagarna skolkunskap varje dag utan också lära sig att värdera arbetet.
Jepp, skolorna gjordes om till bondeskolor. Lärarna byttes ut till partimedlemmar, man vände sig mot "borgarskolan" och elevern fick studera Mao under förmiddagen och arbeta på eftermiddagarna.

4. Mao flörtade med kejsarväldet. Mao byggde upp en ordentlig personkult kring sig själv som påminner om den under dynastierna.
Denna har fortsatt in i dagens Kina. Överallt finns porträtt av Mao, till och med på godis.

5. Folket svalt i Kina. Under början av 1900-talet svälte miljoner människor. Maos löfte var att mätta munnarna, genom kollektivt jordbruk.
Nja, här lyckades han faktiskt sådär. Det stora språnget var en katastrof och över 20 miljoner människor dog. Jag tänker inte vara svart eller vit. I vissa regioner ökade faktiskt produktionen och välmåendet markant, speciellt under kulturrevolutionen, medan i andra svalt fler än någonsin.

6. Mao hade en uttalad fiende. Borgaren. Kina var ett väldigt starkt klassamhälle med få rika och många fattiga. Genom att ha en klar fiende är det enklare att samla folk.
Under Maos makt så blev begreppet borgare större. Kadrer, rika, borgare, intellektuella - alla sågs de som fiender mot proletärsamhället.

7. Mao propagerade för kritik i samhället, något som var helt nytt för kineserna som alltid haft en väldigt, om ens befintlig yttrandefrihet.
Det här spårade ur totalt, särskilt under kulturrevolutionen. Intellektuella och borgare förföljdes och det liknade närmast en häxjakt. Många människor miste livet.

8. Mao lovade att kvinnorna skulle få lika stor frihet som män.
Är för dåligt insatt för att kunna säga att kvinnorna fick total frihet, men bättre fick de det absolut. Tvångsgifte förbjöds, fler kvinnor släpptes in i politen, kvinnor fick jobba, dagis öppnades, liljefötter totalförbjöds.
I o f s är jag inte så säker på om detta var Maos förtjänst eller om det bara handlade om att det låg i tiden. Liljefötter försvann redan under början av 1900-talet och beror förmodligen på inflytandet från utlänningar.
Dock har aldrig själva attityden mot flickor försvunnit, d.v.s. att pojkar är mer värdefulla för att de för vidare släktnamnet (har skrivit tidigare om hur viktigt det är). På grund av ett-barnsregeln anser jag att flickor har det svårare än någonsin!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning.

Unknown sa...

tack!