torsdag, april 27, 2006

Kulturrevolutionen

I och med att jag skriver uppsats om kulturrevolutionen så är det många som skriver och frågar om just kulturen. Vilken kultur var det man ville förändra eller förstöra?

Under kulturrevolutionen ville man få bort den borgerliga kulturen från samhället. Det gick ut på att man till exempel i skolan skulle gå ifrån den intellektuella undervisningen och istället utöva arbetaranpassad undervisning. Istället för att lära sig om litteraturhistoria och grammatik fick barnen lära sig om hur man tog hand om jorden. På eftermiddagarna fick de arbeta på åkrarna och lära sig det praktiska. Men framför allt så gjordes undervisningen till en fostrande anstalt. De skulle fostras till att bli goda medlemmar i KKP (Kinas kommunistiska parti). Man läste nästan enbart ordförande Maos böcker. I Kina skedde stora bokbål och utrensningar. Man tillät enbart Maos böcker, andra kommunistiska författare och ett fåtal ryssar. Under Maos styre anställdes författare, böckerna som kom ut var alltså beställningsverk. Ja, lite sektlikt var det allt.
Tidningarna gjordes om till agrara tidningar.
Universitetet stängdes (OBS! det var absolut inte meningen att stängas för alltid. Syftet var att finna ett sätt att undervisa på som gynnade jourdbrukaren och arbetaren)
Biblioteken rensades och ersattes av kommunistvänlig litteratur.
De flesta kloster och tempel stängdes, likaså allt från kejsardynastierna. OBS! man gjorde dem till sevärdheter med inträde men munkarna slängdes ut)

Många tror att kulturrevolutionen gick ut på att man gick runt och slog sönder allt. Så var det givetvis inte. Man rev stadsmuren, men kloster, institutioner från kejsartiden, tempel och annat stängdes helt sonika. En hel del blev förstörda under kulturrevolutionen, t.ex. mitt favorittempel men det var inget mål med själva revolutionen utan snarare berodde det på upploppen. Kulturrevolutionen spårade dock ur som man kunnat misstänka, varför Mao tog till lite väl hårda handskar för att stoppa det.

Pekingoperan var populärare än någonsin under kulturrevolutionen, då man bytte innehåll. Istället för prinsessor och prinsar så var det bönder. Speciella författare skrev pjäser som skulle passa det nya riket. Tehus fick ny popularitet då Mao krävde att även det billigaste teet skulle finnas där. Förr hade enbart finare sorter funnits (så är det idag igen) men nu skulle alla ha råd att dricka en kopp te.

Kulturrevolutionen handlade helt enkelt om att byta ut, inte förstöra.

Och nej, det här är inte allt som hände under kulturrevolutionen, asbolut inte. Men frågan gällde vilken kultur det var man ville förändra/förstöra och det var det jag svarade på.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan!
Undrar om du har litteraturtips om kulturrevolutionen, jag ska nämligen skriva en uppsats i historia :)

Tack på förhand!